Bebeklerde Diş Muayenesi - İstanbul
Ön dişler çıkmaya başladıktan sonra bebeklerin, ağız bakım ve temizliğine dikkat edilmelidir. Zamanından önce diş dökülmeleri ve çürümelerin önüne geçmek için kontroller düzenli olarak yapılmalıdır. Dünya Sağlık Örgütüne göre bebeklerde diş muayenesi kontörlüne altıncı aydan itibaren başlanmalıdır. Bebeğe zarar verilmeden yapılan işlemler uzman diş hekimleri tarafından yapılır. Çocuğunuzun ilk diş muayenesi oldukça önemlidir. İlerleyen yaşlarda korkuya ve fobiye neden olan bu durum ebeveyn ve doktorlar tarafından titizlikle tamamlanmalıdır. Pedodonti uzmanları mesleki becerinin yanı sıra çocuk psikoloji hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Unutulmamalıdır ki yetişkinlerden oldukça farklı bir fizyolojiye sahip olan bebeklerin diş gelişimi ve bakımı da farklıdır.
Bebeklerde Diş Muayenesi Nedir?
Sindirim sistemimizin başlangıcı olan ağız ve dişlerin hijyeni önemlidir. Bu yetişkinlikteki diş sağlığımız etkileyerek yaşam standartlarını düşürebilir. Bebekler dış sürtmeye (çıkarmaya) altı aylıkken başlarlar. Bazı bebeklerde bu süre on ikinci aya kadar uzayabilir. Bilişsel ve fiziksel gelişimde her bebeğin farklı büyüme tarzı vardır. Genetik ve yatkınlığa bağlı olan bu süreçte dişlerin geç ya da erken çıkma ihtimali oldukça normaldir.
Bebeklerde Diş Muayenesi Nasıl Yapılır?
Bebeklerde diş muayenesi öncesi rahat olmak önemlidir. Çoğunlukla anne kucağında gerçekleşen kontrollerde bebeğin panik hali ortadan kaldırılır. Muayene takımıyla birlikte bebeğin ağız içi kontrol edilir. Herhangi bir sorun karşısında ebeveynlere bilgi verilir. Bu işlemden sonra tedavide izlenecek yöntem seçilir. Genellikle aileler dişlerin geç ya da erken çıkmasında şikâyet eder. Fakat her bebeğin yapısının ve gelişiminin farklı olduğuna dikkat edilmelidir.
Bebeklerde İlk Diş Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Bebeklerin ilk diş çıkarmaya deneyimlerinde en çok gözlenen bulgu kaşıntıdır. Bir şeyleri ısırmak veya ağzına götürmek isteyen çocuğunuzun diş gelişimi burada başlar. Alt ön dişlerin çıkmasıyla birlikte üstekilerde sürtmeye başlar. Zaman olarak bebeğin altıncı ve on ikinci aylarında diş süreci başlar. 3-3,5 yaşına kadar devam eden diş gelişiminde çocukta 20 süt dişi bulunur. Önemli olan bundan sonraki süreçtir.
Muayene Öncesi Hazırlık Süreci Nasıl Olmalıdır?
Bebekler annelerinden ayrılmak istemezler. Ayrıca bebeklerde diş muayenesi farklı bir ortamda gerçekleştiği için huzursuzluk oluşabilir. Bu sadece bebek için değil anne içinde geçerlidir. Annenin stresli olması bebeğe yansıyacaktır. Kontrol yatarak ya da anne kucağında gerçekleşir. Bu sebeple kontrole başlamadan önce muayene edileceği aletlere alışması gerekir. Bazen bebeği korkutmamak için bu aletlerin yerine elle muayene gerçekleşir. Ağrısız ve bebeğe panik yaptırmadan tedavi süreci tamamlanır.
Bebeklerde Diş Muayenesi Neden Gereklidir?
Bebekler yetişkinler gibi besin tüketmese de ağız ve diş sağlığı önemlidir. Çocuk diş hekimleri yani pedodonti uzmanları 0-15 yaş arasındaki bebek ve çocukların diş gelişimini kontrol eder. İlk olarak diş temizliği ve florür tedavilerini gerçekleştirir. Çocuğun ısırma gibi ağız ve diş hareketlerini kontrol eder.
Biberon ve emzik kullanımı sonucu oluşabilecek eğrilik veya çürüklerin tedavisi diş muayenelerinde belirlenir. Bunların yanı sıra ağız sağlığına bağlı oluşan hastalıkların küçük yaşlarda belirlenmesinde etkin rol oynar. Bebeklerde diş muayenesi yukarıda sayılan nedenlerden dolayı düzenli yapılmalıdır.
Bebeklerde Dişler Ne Zaman Temizlenmeye Başlanmalıdır?
Diş macunlarının yapıları bebekler için tehlikeli olabilir. Bu nedenle altıncı aydan itibaren başlanan diş temizliği bir yaşına kadar su ile yapılır. Üç yaşına kadar flor içermeyen macunların tercih edilmesi gerekir. Hassas diş etleri ve ağız yapılarına uygun yumuşak diş fırçaları kullanılmalıdır. Günde iki kere yapılan diş fırçalama işlemini çocuk ve ebeveynlerin hep birlikte yapması önemlidir.
Bebekler Ne Sıklıkla Diş Muayenesi Olmalıdır?
Bebeklerde diş muayenesi altı ayda bir gerçekleşir. Kontroller, herhangi bir çürük ve diş eti sorununun olmadığı durumlarda bahsedilen aralıklarda devam eder. Kontrollerde çene yapısı, çürük, beslenme düzeni ve içeriği değerlendirilir. Çürüklerin engellenmesi için koruyucu tedaviler mümkündür. Süt dişlerinin tamamlanması üç yaşa kadar devam eder.
Dökülmeleri beş yaşında başlar ve 12 yaşında kalıcı dişler kullanılır. Dişlerin dökülmesi, çıkması ve çürümelerin zamanı değişiklik gösterebilir. Genetik yapı ve bebeğin gelişiminde etkili olan çevre bu değişikliklere neden olabilir. Ebeveynlerin yapması gereken çocuğunuzun diş kontrollerini aksatmamaktır. Ayrıca diş tedavilerinde pedodonti uzmanının tavsiyesine dikkat etmektir.