medjourney whatsapp

Kanal Tedavisi Nedir? Kanal Tedavisi Fiyatları İstanbul - Endodonti Uzmanı

Diş hekimi olarak önceliğimiz doğal dişlerin ağızda sağlıklı şekilde tutulmasıdır.

Diş çekildiğinde yerine diş yapabilecek birçok teknolojik ve bilimsel yönteme sahip olsak da doğal dişi kullanımda tutmak her zaman ilk hedef olmalıdır.

Bu amaçla ağrılı ya da ileri derecede çürük dişlerde önceliğimiz kanal tedavisi seçeneğidir.

dental implant istanbul

Hatta eskiden kanal tedavisi yapılmış fakat başarısız olmuş dişlerde bile kanal tedavisi tekrarı (retreatment) yöntemi mevcuttur. Bu yöntem başarılı olursa ve gerekirse cerrahi bir teknik ile de desteklenerek tam iyileşme sağlanır.

İlerleyen durumlarda dişlerin kök ucunda abseler oluşabilir, çok şiddetli ağrılara, şişliklere hatta ağız dışından görülecek şişliklere sebep olabilir. Bu durumda mevcut durumu iyi değerlendirip, hekimin bilgisi dahilinde ilaç tedavisi ile de destekleyerek tedavi planlanmalıdır. Birçok abseli dişin iyi bir kanal tedavisi sonrasında tamamen iyileştiği bilinmektedir.

Kanal tedavisinde amaç enfekte sinir dokusunun kanallardan uzaklaştırılması, ortamın steril edilmesi ve etkin bir yöntemle doldurulmasıdır. Dişin ihtiyacına göre bir ya da birden fazla seans sürebilir. Tedavi seansı sonrası ağrı olma olasılığı vardır fakat iyi yapılmış bir kanalda zamanla bu ağrının azalarak geçmesi beklenir.

Kanal Tedavisi Süreci Nasıl İlerler?

İlerlemiş diş çürüklerinde ve diş hasarlarında başvurulan kanal tedavisi, her durumda uygulanmamaktadır. İncelendiğinde tüm çürüme ve hasarlar pulpaya zarar vermemektedir. Bu bağlamda dişin değerlendirilmesi önem arz eder. Ancak kanal tedavisi gerektiren çürük ya da hasarlar şu durumların yaşanmasına neden olmaktadır;

  • Diş renginde kararma ya da solma
  • Diş etinde hassasiyet
  • Diş etinde iltihaplanma
  • Şiddetli diş ağrısı
  • Sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet gelişmesi

Diş için kanal tedavisine karar verildikten sonra işlem öncesinde eğer mevcut bir iltihaplanma var ise bunun ortadan kaldırılması amaçlanır. Enfeksiyon ortadan kaldırıldıktan sonra işlem planlanır. İşlem öncesinde de dişte ya da çenede iltihaplanma olup olmadığını anlamak için röntgen çekilmektedir.

İşlem Öncesinde ve Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kanal tedavisine karar verildikten sonra işlem görecek dişi etkileyecek ve bu sürecin ağrılı geçirilmesini engelleyecek hassasiyet gösterilmelidir. Eğer iltihaplanma mevcut ise reçete edilen antibiyotiklerin doğru kullanımı işlem sağlığı açısından önem arz etmektedir.

Kanal tedavisi işlemi sonrasında aşırı sıcak ve soğuk beslenmeden kaçınılmalıdır. Sert, kabuklu yahut diş yapısına ve dolgusuna zarar verecek yemek alışkanlıkları bir kenara bırakılmalıdır. İşlem sonrasındaki ilk 2 saat yemek yemekten kaçınılmalıdır. İşlem sonrasında ağız ve diş sağlığını koruyucu gargara ve diş ipi kullanımı gibi uygulamaların gerçekleştirilmesi önerilmektedir. Aynı şekilde diş sağlığını korumak amacıyla şekerli yiyeceklerin tüketimi azaltılmalı, hatta mümkün ise kesilmelidir. Çünkü şeker ağız mukozasındaki zararlı bakterilerin beslenmesinde ve çürük oluşumunda en önemli unsurlardan birisidir.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kanal tedavisi tek seansta yapılabileceği gibi iki aşamalı olacak şekilde de planlanabilir. İşlemin hastayı ağrı ve hassasiyet açısından etkilememesi açısından genellikle iki aşamalı olarak gerçekleştirildiği görülmektedir. İlk aşamada diş kökünün kanal açılarak temizlenmesi ve geçici dolgu ile kapatılması gerçekleştirilmektedir.

İkinci aşamada ise geçici dolgu kaldırılır ve uygun kanal tedavisi malzemeleri ile diş kanalı doldurulur. Böylelikle tedavi tamamlanmış olur. Temizlenme aşaması yaklaşık bir saat sürerken doldurma aşaması da hemen hemen bir saati bulmaktadır. Ancak dişin durumu, dişin konumu ve çürüğün derecesi gibi unsurlar işlem süresini uzatabilir ya da kısaltabilir.