medjourney whatsapp

Yetişkinlerde Ortodonti - İstanbul

Ortodontik tedavi çocukluk döneminde yapıldığında daha kısa sürede sonuca ulaşsa da, her yaş grubunda uygun şartları sağlayarak güvenle uygulanabilir.

Genetik faktörlere bağlı çapraşıklıkların tedavisinde ya da diş kaybı gibi sonradan oluşmuş çene yapısı bozukluklarında uygun yöntem ve zaman aralığı seçilerek uygulanır.

dental implant istanbul

Başka bir uygulama alanı da gülüş tasarımıdır. Sonucun doğala en yakın olmasını istediğimiz vakalarda tasarıma ortodontik tedaviyi de dahil ederek dişleri olmasını istediğimiz pozisyona getirip, tercihen cam seramikler ile tedavi tamamlanır.

Yetişkinlerde Hangi Ortodonti Tedavi Yöntemleri Kullanılır?

Yetişkinler için farklı nedenlere bağlı olarak ortodonti tedavi yöntemlerine başvurulabilir. En sık uygulanan yetişkinlerde ortodonti tedavi yöntemleri ise aşağıdaki gibidir.

  • Estetik braketler
  • Metal braketler
  • Kapaklı braketler
  • İçten tel uygulaması
  • Şeffaf Plaklar (Invisalign)
  • Ortognatik cerrahi

Yetişkinlerde Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Yetişkinlerde ortodonti tedavi yöntemlerinin süresi kişiye ve sorunun seviyesine bağlı olarak değişiklik gösterir. Genellikle son teknoloji araç ve yöntemler kullanılması sebebi ile birçok tedavi süreci daha kısa sürer. Tedaviye göre değişmekle birlikte ortalama bir tedavinin süresi 12 ila 24 ay aralığında değişebilir. Kolay tedavi adımlarını içeren durumlarda ise bu süre çok daha kısa olabilir.

Ortodonti Tedavileri İçin Herhangi Bir Yaş Sınırı Var mıdır?

Ortodonti tedavileri için alt yaş sınırı olurken üst yaş sınırı bulunmaz. Dişler ve genel ağız çevresi üzerinde işlem yapılacağı için hastaların diş yapısının tam oluşması gerekir. Bu sebeple ortodonti tedavisi için alt yaş sınırı olarak 7-9 yaş aralığı olarak belirtilir. Kişilerin genel ağız yapısının oluşmasının tamamlanması bu süreci olası sorunlar için tedaviye hazır konuma gelir.

Tedavi Sürecinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ortodonti tedavi sürecinde olan kişilerin ağız bakımına önem vermeleri gerekir. Düzenli ağız ve diş bakımının yapılmaması diş yüzeylerinin sararması ve çürükler meydana gelmesine sebep olabilir. Tedavi yöntemi olarak kullanılan diş teli ve braketlerin zarar görmemesi adına bakım adımına özen gösterilmelidir. Sert ve yapışkan forma sahip yiyeceklerden uzak durmak bu noktada avantaj oluşturur.

Elma, havuç, armut gibi sebze ve meyvelerin kesilmeden ısırarak yenilmesi tedaviyi olumsuz etkileyebilir. Sakız, lokum, karamel içeren dişlerin birbirine yapışmasına sebep olacak yiyeceklerden de uzak durulması gerekir. Yiyeceklerin genellikle küçük parçalar halinde bölünmesi ve bu şekilde tüketilmesine dikkat edilmelidir. Ayrıca gazlı, çok sıcak ve soğuk içeceklerden de uzak durulmalıdır. Tedavi sürecinde kullanılan araçların zarar görmesi süreci olumsuz yönde etkiler. Bu sebeple tedavi sürecinde doktor talimatlarına hassasiyetle uyum sağlamak önemlidir.

Diş Teli Bakımı Nasıl Yapılır?

Diş teli tedavisi uygulanan kişilerin beslenme rutininden dişlerin bakımına kadar birçok ayrıntıya dikkat etmesi gerekir. Özellikle diş teli bakımında özenli olmak gerekir. Dişlerin düzenli olarak fırçalanması ilk adım olarak dikkat edilecek önemli noktalardan biridir.

Dişlerin sabah akşam olarak fırçalanması tellerin arasında yemek kalıntılarının kalmasının önüne geçer. Fırça ve macun seçimi de bu noktada fazlasıyla önemlidir. Eğer kullanılacak fırça şarjlı ise yuvarlak uçlu olmasına dikkat edilmelidir. Manuel fırça kullanılacaksa da yumuşak başlıklı fırçalara öncelik verilmelidir. Ayrıca gargara yapmak da bu süreç için olumlu etki sunar. Diş telleri ya da aralarda kalan yemek artıkları için ise diş ipi kullanılması önerilir. Tüm bu adımlar uygulandığında sağlıklı ve başarılı bir diş teli tedavi süreci geçirilebilir.