Bruksizm İstanbul - Diş Sıkma (Diş Gıcırdatma) Tedavisi Fiyatları
Bruksizm (Diş Sıkma) Nedir?
Bruksizm, psikolojik ve/veya fiziksel sebepli olan diş sıkma ve gıcırdatmayı kapsayan anormal bir aktivitedir.
Diş Sıkmanın Sebepleri Nelerdir?
Psikolojik sebepler stres ve anksiyeteyi kapsarken; fiziksel sebepler kas görünümündeki artış, erken diş temasları, eksik dişler, travma gibi durumları kapsar. Bunların yanısıra kişinin yanak ve dil ısırması, parmak emmesi, olağandışı postür alışkanlıkları ve kalem ısırma gibi davranışlar da bruksizmi şiddetlendiren eylemler arasındadır.
Bruksizm Türleri Nelerdir?
Bruksizm, gece ve gündüz bruksizmi olarak ikiye ayrılır. Gündüz bruksizminde hastalar gün içerisinde bu eylemi fark edebilseler de, gece bruksizmi uyku sırasında gerçekleştiği için fark edilmesi zor ve gizlice ilerleyen bir rahatsızlıktır.
Bruksizm Belirtileri Nelerdir?
Bruksizmin semptomları üç başlık halinde incelenebilir; kas, çene eklemi ve dişler. Kas fonksiyonlarındaki semptomlar, ağrı ve kas hareketlerinde kısıtlılıktır (disfonksiyon). Çene eklemiyle ilişkili semptomlarda ağız açıp kapamada ses duyulması, çene kilitlenmesi, ağız açmada ağrı görülebilir. Dişsel semptomlar ise diş aşınmaları, hassasiyet, diş sallanmaları ve buna bağlı diş kayıplarıdır.
Bruksizmin Teşhis ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Diş sıkma tedavisinin yapılabilmesi için öncelikle doğru teşhis yapılmalıdır. Diş hekiminizin yapacağı muayenede rahatsızlığınızın kas ve çene eklemi ile ilişkisi değerlendirilir. Sadece kas kaynaklı olan bruksizm tedavisinde, diş sıkmaya bağlı yüzde oluşabilen kare görünümünün de giderilmesini sağlayan botulinum toksin uygulaması tercih edilir. Eğer konulan teşhiste temporomandibular rahatsızlık yani çene eklemi problemi var ise, oklüzal splint denen gece plaklarıyla tedavi yapılır. Hem çene eklemi hem kas şikayeti içeren bruksizm vakalarında botulinum toksin uygulamasıyla birlikte gece plağı tedavisi yapılması gerekmektedir.
Botulinum Toksin Tedavisi Nedir?
Botulinum toksin uygulaması, masseter kasına yapılan ve kas görünümü ve aktivitesini azaltan bir tedavi yöntemidir. İşlem yaklaşık 10 dk sürmekte ve hasta işlem sonrası günlük hayatına rahatlıkla dönmektedir. Bu tedavi etkisini birkaç hafta içerisinde göstermekte olup ortalama 6 ay kadar süren geçici bir etkiye sahiptir. Bu sürenin sonunda ihtiyaç dahilinde tekrarlanması gerekebilir.
Botulinum Toksin Uygulaması Kimlere Yapılamaz?
Botulinum toksin hamilelere, nöromuskuler hastalığı olanlarda, enfeksiyon durumunda ve gelişimsel çağını bitirmemiş kişilerde uygulanmamaktadır.
Bruksizmde Gece Plağı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Gece plağı tedavisi, kişiye özel hazırlanan bir tedavi yöntemidir. Plağın yapılması için hastadan ölçü alınıp aynı gün içerisinde ağız içine uyumlanan plak, hastaya teslim edilebilir. Hasta kendisine özel yapılan bu plağı 6 ay boyunca her gece uyurken takması suretiyle eklem rahatsızlıklarını düzeltmiş olur. 6. ayın sonunda yapılan kontrol seansı ile plak kullanımının sona erdirilmesi veya plağın yeniden uyumlanarak bir süre daha kullanılması önerilebilir. Plak tedavisinde başarı, plağın hastanın dişlerine doğru uyumlanması ve hastanın plağı düzenli kullanması faktörlerine bağlıdır. Plak tedavisi, ilk hafta içerisinde sonuçlarını gösterir ve ağrı bu süre içerisinde tamamen kesilir.
Diş Sıkma Alışkanlığı Kendiliğinden Geçer Mi?
Diş sıkma kendiliğinden düzelen bir rahatsızlık değildir. Ancak stres faktörlerinin azaltılması, kafein içerikli gıdaların az tüketilmesi ile semptomlar daha hızlı hafifleyecektir.