İstanbul Horlama Tedavisi, Uyku Apnesi Tedavisi ve Fiyatları
Horlama tedavisinde, diş hekimleri tarafından uygulanan horlama apareyi (horlama protezi)’nin, horlamayı durdurmadaki ilk aşama tedavi olduğunu biliyor muydunuz? Horlama, erkeklerde daha fazla görülse de kadınların da yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Ancak günümüzde horlama rahatsızlığının basit önlemler ve aparatlar kullanılarak önlenmesi mümkün.
Horlama Nedir?
Horlama, uyku sırasında burun, ağız ve boğazın yumuşak dokularının birbiriyle titreşmesi sonucu oluşan bir ses olup bir çeşit uyku hastalığıdır. Uyku esnasında, burun ve boğaz arasındaki hava yolunun daralması sonucu, hava akımında zorlanma ve titreşim meydana gelir. Horlamanın başlaması ile birlikte uyku kalitesi düşer ve hasta kendisi fark etmese de etraftakiler için rahatsız edici olan horlama sesi ortaya çıkar.
Uyku verimini düşüren, etraftakiler için rahatsızlık veren ve günlük hayatta yorgunluk gibi sorunlara neden olan horlama probleminin tedavi edilmesi gerekir.
Horlama Tedavisi Nedir? İstanbul
Horlama tedavisi, horlamaya neden olan faktörlerin belirlenmesinden sonra cerrahi olan veya olmayan çeşitli yöntemlerin uygulanmasıdır. Bu tedavide önemli olan horlamanın nedeninin çok iyi bir şekilde tespit edilmesidir. Örneğin geniz eti kaynaklı bir horlama vakasının çözümü geniz et ameliyatıdır. Ya da solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı horlama vakalarında ilaç tedavisi ile horlama tedavisi yapılabilir.
Horlama tedavisine ihtiyaç olup olmadığı Polisomnografi (PSG) adı verilen uyku testi sonuçlarına göre belirlenir. Bu test sonuçlarına göre tedavi alması gereken hastalar ise cerrahi olan veya olmayan yöntemlerden birini tercih ederler.
Diş hekimleri tarafından uygulanan horlama protezi tedavileri ise son dönemde oldukça popüler hale gelmiştir. Siz de horlama tedavisi için İstanbul Kadıköy’de hizmet veren BravoDent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinin uzman diş hekimleri ile görüşebilirsiniz. Zahmetsiz ve ağrısız horlama tedavisi hakkında daha detaylı bilgi için bizimle iletişim kurun.
Horlama Tedavisi Yapılmazsa Ne Olur?
Horlama tedavisi yapılmazsa en başta hastanın kendi sağlığını tehdit edecek çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkar ve günlük yaşamında performans düşüklüğü olur. Bunun yanında, horlama sesine de bağlı olarak hastanın sosyal yaşamını ve beraber yaşadığı yakın çevresini etkileyecek sorunlar ortaya çıkar. Horlama tedavisi yapılmazsa ortaya çıkabilecek rahatsızlıklardan bazıları ise şunlardır:
- Uyku apnesi
- Beyin felci
- Alzheimer
- Beyin küçülmesi
- Kronik solunum yolu hastalıkları
- Tansiyon
- Kalp hastalıkları
- Psikolojik sorunlar
Erken dönemde bir diş hekimi ile görüşerek ameliyatsız yöntemlerle pratik bir şekilde horlama tedavisi olabilirsiniz.
Horlama Tedavisine Hangi Bölüm Bakar?
Horlama tedavisine Kulak Burun Boğaz bölümü bakar ancak öncelikle uyku laboratuvarında uyku analizi yaptırmanızda fayda vardır. Bu analiz sayesinde horlama nedenleri tespit edilerek ameliyata göre maliyeti çok daha daha düşük olan horlama protezi sayesinde bu sorundan kurtulmanız mümkün olabilir. Horlama sorunu tespit edildikten sonra ise horlama tedavisi için diş hekimlerinden yardım alabilirsiniz. Eğer horlma protezi ile tedaviye uygun bir hastaysanız kişiye özel horlama protezi yapımı ve bu tedavinin takibi için bu alanda uzman bir diş hekiminden randevu almalısınız. BravoDent, horlama tedavisinde uzmanlaşmış diş hekimleri ile uyku ve yaşam kalitenizi artırmak için sizi bekliyor.
Horlama Neden Olur?
Uyurken üst solunum yolunu açık tutan kaslar rahatlar. Bu, dili ve çeneyi geriye doğru indirir ve hava yolunu daraltır. Nefes alırken daralan bu boşlukla birlikte ağız ve boğazdaki yumuşak dokulardan havanın geçememesi (apne) veya kesik kesik geçmesi (hipopne) durumunda bir titreşime sebep olur. Bu titreşim ile horlama ortaya çıkar.
Horlama Nedenleri Nelerdir?
Dil, küçük dil, damak ve boğazda yer alan yumuşak dokuların titreşimi ile oluşan horlamanın nedenleri arasında şunlar sayılabilir:
Fizyolojik Nedenler
Boğaz ve Yumuşak Doku Sorunları:
Boğaz kaslarının ve yumuşak dokuların gevşemesi, bu bölgelerdeki yağlanmanın artması hava geçişini zorlaştırarak horlamaya neden olabilir. Bunun yanında geniz eti büyüklüğü ve bademciklerin boyutlarının çeşitli nedenlerle büyümesi horlamayı artırabilir.
Dil ve Çenenin Konumu:
Uyku pozisyonunda dilin geriye doğu kayması ve çenenin yanlış konumlanması hava geçişini zorlaştırarak horlamaya yol açabilir.
Küçük Dil ve Damak Sorunları:
Küçük dilin yapısından kaynaklı titreşimler horlamaya neden olabilir. Damak yapısının normalden uzun olması hava kanalının daralmasına neden olur. Damağın yumuşak kısmı hava geçişi ile titreşerek horlamaya meydana getirebilir.
Çeşitli Hastalıklardan Kaynaklı Nedenler
Uyku Apnesi:
Uyku apnesi, uyku esnasında bir süreliğine nefes almanın durması sonucu horlamaya sebep olabilir. Uyku apnesi, horlamaya neden olmasının dışında tedavi edilmesi gereken ciddi bir hastalıktır.
Enfeksiyon Hastalıkları:
Nezle, soğuk algınlığı, grip, bademcik iltihabı ve sinüzit gibi solunum yolu hastalıkları horlamayı tetikleyebilir. Bu hastalıklar var olan horlamayı artırabilir veya hastalık süresince horlamaya neden olabilir.
Alerjik Hastalıklar:
Alerjiye bağlı üst solunum yolları rahatsızlıkları da horlamaya neden olabilir. Aynı şekilde alerjene maruz kalındığı sürece horlama meydana gelebildiği gibi var olan horlama rahatsızlığını da artırabilir.
Burun Tıkanıklıkları:
Burun tıkanıklıklarına neden olan kronik hastalıklar, polip ve burun kıkırdak eğriliği sorunları olanlarda horlama daha çok görülür.
Kullanılan İlaçlar:
Antidepresan gibi bazı ilaçların kullanımına bağlı olarak kaslarda meydana gelen gevşeme horlama nedeni olabilir. Zaten bu tarz ilaçların yan etkileri arasında da horlama yer almaktadır.
Yaşam Tarzına Bağlı Nedenler
Obezite ve Kilo Problemleri:
Obezite sorunu olanların vücudundaki yağlanma boyun bölgesinde de gerçekleşir ve bu durum hava yolunun daralmasına neden olur. Bu nedenle aşırı kilo alımı horlama sebeplerinden biri sayılmaktadır.
Alkol ve Sigara Tüketimi:
Alkol kullanımına bağlı olarak kas yapısında meydana gelen gevşeme horlamaya sebep olur. Uyku esnasında bu kaslar kontrolden çıkar ve horlamayı artırır. Sigara kullanımı da dil, damak ve yutak bölgesinde tahrişe neden olarak horlamayı tetikler.
Uyku Pozisyonu:
Uyku Pozisyonu da horlamayı etkileyen nedenler arsında yer alır. Sırt üstü pozisyonunda yatanların daha çok horladıkları bir gerçektir.
Horlama Kimlerde Görülür?
Horlama, erkeklerde kadınlara göre daha yaygındır. Ayrıca yaşla birlikte ağız ve boğaz bölgesindeki kaslar sarkabilir ve bu da horlama olasılığını artırır.
Yetişkin erkeklerin %60'ı, kadınların ise %40'ı horlama sorunu yaşamaktadır.
Horlama, eş ve aile fertleri tarafından çok rahatsız edici olarak karşılanabilir ve kişiyi uykusundan uzaklaştırabilir. Ayrıca horlayan kişi de kendi horlaması nedeniyle kötü bir gece uykusu çeker ve gün içerisinde yorgun ruh hali yaygındır.
Çocuklar bile horlayabilir. Bu horlama nedeniyle gün içerisinde huzursuz ve sinirli davranışlar sergileyebilirler.
Horlama Kendi Kendine Geçer mi?
Horlama kendi kendine geçmez ve tedavi edilmezse uyku apnesi ile sonuçlanabilir.
Horlama Tedavisi Fiyatları İstanbul
Horlama tedavisi fiyatları, İstanbul’da bulunan BravoDent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği uzman diş hekimlerinin yapacağı ön muayene sonrasında verilir. Fiyatlar, horlama apereyinin maliyetine ve ihtiyaç duyulan ağız ve diş sağlığı tedavilerine göre de değişebilir. Daha detaylı bilgi için bizi arayın.
Horlama Merkezi İstanbul
BravoDent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği horlama tedavisinde uyguladığı ameliyatsız tedavi yöntemi ile bu sorunu pratik bir şekilde çözen önemli bir İstanbul Horlama Merkezi haline gelmiş durumdadır. Özellikle ameliyatsız horlma tedavi merkezi arayışındaysanız sizi de bekliyoruz.
Uyku Apnesi Nedir?
Uyku apnesi, uyku sırasında solunumun durması durumudur. Uyku sırasında vücut hareketsizdir ve kasların neredeyse tümü pasif durumdadır. Bu esnada dil kökü ve yutak kısmındaki kaslar da gevşer. Bu gevşemeye bağlı olarak hava yolunda kapanma meydana gelir ve solunum durur. Bu duruma uyku apnesi (Obstrüktif Uyku Apne Sendromu) denir.
Solunumun durması sonrasında hasta güçlükle nefes almaya çalışır ve bu surada da hava yolunun zorlanması ile de horlama meydana gelir.
Hipopne Nedir?
Hipopne, uyku sırasında yumuşak dokuların daralan havayolu sebebiyle titreşmesidir ve bu titreşim horlamanın kendisidir.
Uyku Apnesi Tedavisi Nedir? İstanbul
Uyku apnesi tedavisi, cerrahi yöntemler ve bazı cihazlar kullanılarak hava kanalının açılması işlemidir. Uygun olan hastalarda ise ameliyatsız bir şekilde bazı cihazların kullanılması ile başarılı sonuçlar elde edilebilir.
Uyku apnesi tedavisi için İstanbul Kadıköy’de bulunan BravoDent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği ile iletişim kurabilirsiniz.
Uyku Apnesi Doktorları İstanbul
İstanbul'da uyku apnesi doktorları arayanlar, ameliyatsız uyku apnesi tedavisini uyku apnesi aparatı ile yapan diş hekimleri ile görüşebilirler. Uyku apnesi tedavisi, İstanbul Kartal'da hizmet veren BravoDent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'in uyku apnesi doktorları tarafından başarılı bir şekilde yapılmaktadır.
Uyku Apnesi Nasıl Tedavi Edilir?
Uyku apnesinin ilk aşama tedavisi diş hekimleri tarafından yapılan horlama apareyleridir. CPAP adı verilen solunum yolu cihazları ve cerrahi yöntemler daha ileri tedavi seçeneklerdir. Ayrıca uyum sağlayamama, kullanım zorluğu gibi çeşitli sebeplerle CPAP kullanamayan hastalarda da horlama apareyi (Horlama Protezi) başarılı sağlanan bir tedavi yöntemidir.
Uyku Apnesi Neden Olur?
Uyku apnesinin nedenleri, kişinin anatomik yapısına bağlı olabildiği gibi çevresel faktörlere de bağlıdır. Uyku apnesinin temel sebepleri arasında şunlar sayılabilir:
- Fazla kilo/obezite
- Yaş
- Cinsiyet
- Alt çenenin anatomik olarak geride olması
- Geniz eti, büyük bademcikler ve sarkan yumuşak dokuların varlığı
- Alkol ve tütün kullanımı
- Burun tıkanıklığı
- Yatış pozisyonu
Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir?
Uyku apnesi belirtileri arasında şunlar sayılabilir:
- Uyurken aniden boğulma hissi ile uyanma,
- Uyurken yüksek sesli horlama şikayeti,
- Uyku esnasında aşırı terleme,
- Uykuyu alamama ve gün içerisinde enerjisizlik hissi,
- Odak gerektiren anlarda (araba kullanmak gibi) uyuyakalma,
- İş konsantrasyonunun düşüklüğü ve huzursuzluk hissi.
Bu belirtilerin varlığında uyku merkezlerine başvurmalısınız.
Uyku apnesi belirtilerine sahipseniz uzman bir doktora başvurup bir uyku testi (PSG - Polisomnografi) yaptırmanız gerekir.
Uyku Apnesi Tedavi Fiyatları İstanbul
Uyku apnesi tedavi fiyatları, horlama apereyinin maliyeti ve gerekli görülen ekstra diş tedavilerine göre belirlenir. İstanbul’da uyku apnesi tedavi fiyatları için BravoDent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinin uzman diş hekimlerinden randevu alabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için bizi arayın.
Uyku Apnesi ile Horlama Arasındaki Fark Nedir?
Uyku apnesi ve horlama birbiri ile ilişkili olabilen fakat farklı rahatsızlıklardır. Uyku apnesi ile horlamanın en büyük farkı, apnede solunumun durması ile birlikte horlamanın meydana gelmesine karşın horlamanın, solunum durması olmadığı halde de gerçekleşmesidir. Kısacası her horlama vakası uyku apnesi ile bağlantılı değildir. Ancak unutulmamalıdır ki uzun süre devamlılık arz eden horlama sorunları uyku apnesine neden olabilir.
Horlama Apareyi Nedir? Horlama Apareyine Uygun Olduğumu Nasıl Anlarım?
Horlama apareyi (Horlama Protezi), uyku sırasında alt çeneyi basitçe daha önde konumlandırarak solunum yolunun açılmasını sağlayan bir araçtır. Horlama apareyi için uygun olup olmadığınızı PSG (Polisomnografi) denen uyku testi sonucunuzun uzman bir hekim tarafından değerlendirilmesi ile öğrenebilirsiniz.
Horlama Apareyi Ne Kadar Süre Kullanılır?
Horlama tedavisinde etkin bir sonuç alabilmek için ideal olarak 2 yıl horlama apareyinin kullanılması gerekmektedir.