Çocuklarda Yaralanma ve Travmalar - Çocuklarda Kırık Diş Tedavisi İstanbul
Çocuklarda en sık karşılaşılan durumlardan biri de acil müdahale gerektiren travmalar ve kazalardır. Bu vakaların önemli bir kısmını ise çocuklarda kırık diş vakaları oluşturur.
Bu durumda en önem verilen nokta olabildiğince hızlı bir şekilde hekime başvurmaktır. Aileden mümkün olduğunca detaylı bilgi almak tedavinin seyri açısından önemlidir.
Gerekli ise röntgen alınır, ağız içi muayene ve yumuşak / sert doku acil müdahalesi yapılır. Çocuklarda çatlak veya kırık diş olduğunda ya da şüpheli durumlarda belirli zaman aralıklarıyla dişin takibinin yapılması da oldukça önemlidir.
Diş Travması Nedir? (Çocuklarda Diş Kırıkları)
Çeşitli nedenlerde diş yapısında oluşan kırılma, çatlama, kanama gibi travmalara diş travması adı verilmektedir. Diş hekimlerince diş travmaları sınıflandırılmaktadır. Nitekim her bir travma farklı şekilde meydana gelmektedir. Böylelikle neden doğrultusunda travma tespit edilip tedavi edilmektedir. En çok karşılaşılan ise çokcuklarda kırık diş travmasıdır.
Diş travması türleri;
- Mine kırıkları ve çatlakları
- Kök kırıkları
- Diş sarsılması
- Avulsiyon
- Ekstrüzyon
- Kuron kırılmaları
Dünya sağlık örgütü ise travmaları dört başlıkta incelemiştir;
- Diş sert dokuları ve pulpa yaralanmaları
- Priodontal doku yaralanmaları
- Destek kemik dokusu yaralanmaları
- Diş eti ve oral dokunun yaralanmaları
Dental Travma Çeşitleri Nelerdir?
- Diş sert dokuları ve pulpa yaralanmaları
- Mine çatlakları
- Komplike olmayankron kırıkları
- Komplike kron kırığı
- Komlike olmayan kronda kök kırığı
- Komplike olan kron kök kırığı
- Temel kök kırığı
- Priodontal doku yaralanmaları
- Avülsiyon
- Sarsılma
- Esktrüzyon
- Lateral lüksasyon
- İntrüzyon
- Süblüksasyon
- Destek kemik dokusu yaralanmaları
- Maksilla kırıkları
- Mandibula kırıkları
- Maksiller aveol duvar kırıkları
- Mandibüler aveol duvar kırıkları
- Maksiller aveoler proçes kırıkları
- Mandibüler aveoler proçes kırıkları
- Diş eti ve oral dokunun yaralanmaları
- Ağız mukozasında yırtılmalar
- Diş etinde yırtılmalar
- Ezilmeler (Kontüzyon)
- Doku kaybı
- Ağız mukozasında aşınma
- Diş etinde aşınma
Diş Travmaları Kendiliğinden İyileşebilir mi?
Çeşitli dış etkenler doğrultusunda gelişen ağız ve diş yapısı travma ve yaralanmalarında tıbbi tedavi gerekmektedir. Dişlerde kırılma, çatlama gibi durumlar gelişebildiği gibi diş kayıpları da travma sonrasında meydana gelebilmektedir.
Dental travma sonucunda diş hekimine başvurmak gerekmektedir. Travmanın türü, diş yapısındaki etkisi doğrultusunda tedavi planlanmaktadır. Travma ve yaralanmalarda etkilenen ağız ve diş yapısındaki etkilenme %5’in altında ise kendiliğinden iyileşme söz konusu olabilir. Ancak çoğunlukla bu tür travma ve yaralanmalarda klinik tedavi hatta cerrahi prosedür gerekebilmektedir. Dental travmalarda kanama kontrolü, antibiyotik kullanımı ve eğer gerekli ise tetanos aşısı ile bağışıklama yapılması önemli adımlardır. Travma ve yaralanmalarda etiyolojiye uygun tedaviler planlanarak gerçekleştirilmektedir.
Çocuklarda Kırık Diş Tedavisi
Çocuklarda kırık diş tedavisi, travma meydana gelir gelmez vakit kaybetmeden diş hekimi muayenesi sağlanarak yapılmalıdır. Çocuklar neredeyse uyanık oldukları her an hareket halindedir. Evde veya okulda herhangi bir nedenle diş travması yaşayabilirler. Çocukların kalıcı dişleri gibi süt dişlerindeki travmalar da vakit kaybetmeden diş hekimine muayene ettirilmelidir. Nasılsa süt dişidir, zaten düşecekti gibi bahaneler ile tedavi ihmal edilmemelidir. Süt dişlerinin çiğneme ve konuşma gibi çoklar için çok önemli olan fonksiyonlarının olduğu unutulmamalıdır. Diş hekimleri travma nedenine, çatlak veya kırık diş gibi oluşturduğu hasara bağlı olarak tedavi uygular.
Çocuklarda Kırık Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çocuklarda kırık diş tedavisi kırığın ve kopan parçanın durumuna göre yapılır. Kırık diş tedavisi şu yöntemler uygulanarak yapılır:
Kırık diş parçasının yapıştırılması
Diş kırıldığından kopan parça tükürük veya bir miktar sütün içinde hemen diş hekimine ulaştırılırsa kırık parça dişe tekrar yapıştırılabilir.
Diş dolgusu
Kırılan dişin parçası yapıştırılamıyorsa kompozit dolgu ile diş onarımı yapılır.
Dişin soketine yerleştirilmesi
Bazen travma ile birlikte diş köküyle beraber çıkar. Bu dişlerin soketine geri yerleştirilmesi mümkündür. Eğer çıkan diş tükürük salgısı içinde muhafaza edilerek 60 dakika içerisinde diş hekimine ulaştırılırsa tekrar yerine takılabilir.
Kaplama diş
Kırılan diş yerine yapıştırılamıyor veya dolgu yetersiz kalıyorsa diş kaplama yöntemi uygulanır. Zirkonyum, porselen veya e-max diş kaplama yapılır.
Kanal tedavisi
Diş krığı dişin sinir ve damarlarına zarar vermişse herhangi bir enfeksiyon oluşumunun önüne geçmek üzere kanal tedavisi uygulanır.
Çocuklarda kırık diş tedavisi zamanında ve doğru yöntemle yapılmalıdır. Çeşitli nedenlerle çocuğunuzda diş kırığı oluşmuşsa diş kaybını önlemek için vakit kaybetmeden diş hekiminden yardım isteyin. İstanbul'da çocuklarda kırık diş tedavisi için BravoDent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nin uzman diş hekimlerinden randevu alabilirsiniz. Gereken tedavi, pedodonti uzmanımız tarafından vakit kaybetmeden yapılır. Daha detaylı bilgi ve randevu için lütfen bizimle iletişim kurun.
Çocuklarda Diş Kırılma Nedenleri
Çocuklarda diş kırılma nedenleri arasında şunlar sayılabilir:
- Sert yiyeceklerin tüketilmesi
- Oyun ve spor yaralanmaları
- Düşme, çarpma ve kavga kaynaklı vakalar
- Diş çürükleri
- Ağızda ani gelişen sıcaklık farkı
- Diş gıcırdatma (Bruksizm)